Żywienie

Jak oznacza się produkty ekologiczne – jak je rozpoznać

            Żywność ekologiczna w ostaniach latach stała się szczególnie modna wśród osób, które są świadome wpływu codziennej diety na własne zdrowie. Niestety zdarza się, iż producenci żywności niekiedy wprowadzają w błąd konsumenta, oferując pseudo ekologiczną żywność. Jak rozpoznać prawdziwe produkty ekologiczne?

Czym są produkty ekologiczne?

               Żywność ekologiczna jest to żywność, która jest produkowana bez dodatku jakichkolwiek nawozów sztucznych czy pestycydów zgodnie z normami rolnictwa ekologicznego. Cechą charakterystyczną rolnictwa ekologicznego jest zapewnienie ochrony zdrowia oraz środowiska. Wszystkie metody stosowane w rolnictwie ekologicznym posiadają swoje regulacje prawne. Produkty ekologiczne w Unii Europejskiej są poddawane systemom kontroli oraz certyfikacji. Jak rozpoznać produkty ekologiczne? Cechą charakterystyczną tych produktów jest ich właściwe oznaczanie-  międzynarodowy znak Rolnictwa Ekologicznego (gwiazdki tworzące biały liść na jasno zielonym tle). Poza odpowiednim oznaczeniem żywność ekologiczna powinna także zawierać informacje:

  • nazwę produktu
  • wszystkie dane producenta
  • dane jednostki certyfikującej
  • numer identyfikacyjny partii towaru

           Dzięki tym wszystkim informacjom, konsument kupujący produkty ekologiczne zyskuje pewność iż są w 100% ekologiczne.

Jak można rozpoznać produkty ekologiczne?

            Zwiększająca się popularność  oraz powszechność na produktów ekologicznych sprawia, iż pojawia się coraz więcej określeń zdrowych produktów. Często zdarza się, iż te produkty w niczym nie różnią się od normalnej żywności. Na rynku oprócz ekologicznej żywności można znaleźć:

  • zdrową żywość- jest to rodzaj żywności bez jakichkolwiek konserwantów czy polepszaczy
  • żywność organiczna- jest to żywność wytworzona bez jakichkolwiek środków chemicznych
  • żywność bio- jest to produkt naturalny i czysty ekologicznie

Dlaczego warto jeść żywność ekologiczną?

          Prawdziwa żywność ekologiczna jest o wiele bardziej wartościowa oraz zdrowsza niż żywność tradycyjna. Produkty ekologiczne pozbawione są wszystkich ulepszaczy czy konserwantów, które mają zły wpływ na zdrowie człowieka. Produkty ekologiczne posiadające oznaczenie (certyfikat) posiadają dużo więcej składników mineralnych oraz witamin niż produkty tradycyjne. 

          Dokonując zakupu produktów ekologicznych należy dokładnie zapoznać się  z etykietą produktu, aby nie wpaść w pułapkę nieuczciwych producentów. Należy również zwracać uwagę na oznaczenia produktów ekologicznych, aby nie dać się nabrać na chwyty marketingowe stosowane przez sklepy. 

Dodaj komentarz