Żywienie

Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa

Czym jest żywność ekologiczna?
Jest to żywność, która powstaje w gospodarstwach ekologicznych. Gospodarstwa te cechują się tym, że nie używają sztucznych nawozów i pestycydów, a stosują zrównoważoną uprawę, płodozmian, a także biologiczne i mechaniczne sposoby zwalczania chwastów i szkodników. Ponadto, kontroli poddawany jest nie tylko produkt końcowy, ale cały proces hodowli oraz produkcji. Gospodarstwa takie co roku są kontrolowane przez inspektorów jednostek certyfikujących.


Dlaczego powinniśmy wybierać żywność ekologiczną?
Żywność ekologiczna zawiera o wiele więcej witamin, minerałów i innych dobroczynnych składników, niż produkty konwencjonalne. W produktach takich odnotowuje się o wiele niższy poziom toksycznych metali ciężkich, które są zagrożeniem dla naszych nerek, wątroby, czy też układu nerwowego. W ekologicznych owocach pestycydy występują nawet do 7 razy rzadziej. Ponadto, ekologiczne surowce roślinne posiadają w swoim składzie od 18 do 69% więcej przeciwutleniaczy np. flawonów, niż produkty uprawiane w sposób konwencjonalny. Spożywając tę samą ilość produktów ekologicznych (warzyw, owoców, zbóż), co produktów konwencjonalnych, dostarczamy naszemu organizmowi nawet do 60% więcej przeciwutleniaczy. Są one niezwykle cenne, gdyż chronią przed wieloma chorobami.


Dlaczego żywność ekologiczna jest droższa?
W Polsce produkty wytwarzane ekologicznymi metodami są droższe o około 30%, od produktów wytwarzanych konwencjonalnie. Jest to spowodowane przede wszystkim o wiele wyższą jakością ekologicznych produktów, a co za tym idzie, ich walorami prozdrowotnymi i odżywczymi. Ponadto, w Polsce cały czas jest jeszcze bardzo mało gospodarstw, które zajmują się uprawą ekologiczną-zwykle są to gospodarstwa rodzinne. Produkcja takiej żywności jest o wiele bardziej pracochłonna, bo potrzebny jest o wiele większy nakład siły roboczej, niż podczas uprawy konwencjonalnej. Ze względu na całkowite wykluczenie szkodliwych dla naszego zdrowia nawozów sztucznych oraz pestycydów, które używane są w produkcji konwencjonalnej, uprawy przynoszą o wiele niższe plony. Gospodarstwa takie ponoszą także o wiele wyższe koszty biologicznej ochrony roślin. Sklepy, które zaopatrzone są w taką ekologiczną żywność, muszą także uwzględnić straty w swoim narzucie-żywność pozbawiona środków chemicznych ma bowiem o wiele krótszy termin przydatności do spożycia. Ostatnim aspektem, który decyduje o cenie żywności ekologicznej, jest certyfikacja. Rolnicy posiadający gospodarstwo ekologiczne, muszą co roku płacić za uzyskanie certyfikatu „ekologiczna uprawa”. Cena za taki certyfikat uzależniona jest od wielkości gospodarstwa. Certyfikat ten jest niezwykle ważny-w Polsce żywność ekologiczną ma w swoim asortymencie blisko 600 sklepów, ale tylko 10% z nich stanowią placówki, które sprzedają jedynie żywność opatrzoną certyfikatem. 

Dodaj komentarz